Rakúsko zrejme požičia Mexiku čelenku posledného aztéckeho vládcu

27.04.2012 Celý región

Mexiko 27. apríla (TASR) - Mexická vláda dnes oznámila, že Rakúsko odsúhlasilo dohodu, že umožní dočasné vrátanie 500 rokov starej čelenky z vtáčieho peria, zlata a drahokamov, ktorú údajne kedysi vlastnil posledný aztécky cisár, známy pod menom Moctezuma II.

Tzv. Moctezumova čelenka sa stala slávnym súdnym prípadom a sporom medzi Mexikom a Rakúskom, v ktorom išlo o vrátenie vzácnej kultúrnej pamiatky do vlasti. V Mexiku sa totiž podobná historická pamiatka nenachádza, pripomína agentúra AP.

Zdroj z mexického ministerstva zahraničných vzťahov dnes pod podmienkou zachovania anonymity uviedol, že dohodu musí najprv schváliť mexický Senát.

Dohoda a následná oficiálna zmluva umožní vrátenie historickej pamiatky z Múzea etnológie v rakúskej Viedni - ako dlhodobej pôžičky.

Kráľovská čelenka Moctezumu II. sa datuje do obdobia okolo roku 1520, keď posledný aztécky panovník zomrel. Predmet je v zbierkach Etnologického múzea vo Viedni, ktoré je súčasťou Umeleckohistorického múzea.

Historici umenia sa domnievajú, že Moctezuma čelenku z pestrofarebných pier nikdy nenosil, pričom ju na hlave mávali pravdepodobne aztécki kňazi pri obradoch. Cisár Moctezuma vraj dal ozdobu hlavy španielskym dobyvateľom.

Čelenku tvorí vtáčie perie z kvesala chocholnatého (quetzala) a je vsadené do obruče zo zlata, posiatej drahokamami. Ozdoba hlavy je asi meter vysoká a v 16. storočí ju získal milovník umenia, habsburský arcivojvoda Ferdinand II. Tirolský.
 

Vyberte región